MONUMENT NATURAL DE LES FONTS UFANES
Les fonts Ufanes són a Campanet, a la finca de Gabellí Petit, propera a l’ermita de Sant Miquel.
Hidrogeologia
Les Fonts Ufanes constitueixen un fenòmen hidrogeològic natural únic a les Illes Balears. Són surgències intermitents que brollen de manera difusa, molt potent i repentina, després de l’acumulació de pluja suficient en el massís del puig Tomir i els seus voltants.
L’aigua de les Ufanes prové de la pluja que cau i s’infiltra en el subsòl. Una vegada s’infiltra, l’aigua s’acumula en un aqüífer per davall del qual hi ha matèries poc permeables. Quan les pluges són intenses i contínues, la capacitat de l’aqüífer es veu sobrapassada i l’aigua s’obre camí fins a la superfície, brollant de manera violenta a través de les surgències que hi ha a la zona inferior de la finca de Gabellí Petit.
Els cabals poden passar de 0 a 3 m³ / segon en qüestió de minuts, en el cas de circumstàncies normals, i inclús arriben als 100 m³ / segon quan es produeixen episodis excepcionals. El volum anual mitjà de les fonts és de 10 a 12 hm³. Tota aquesta aigua corre pel torrent de Teló, es junta amb la d’altres fonts de la zona i arriba al torrent de Sant Miquel. A partir d’aquí segueix plàcidament el seu camí fins al Pla de Sa Pobla i travessa camps de cultiu fins arribar a s’Albufera, on l’aigua pareix que quasi es deten, el paissatge varia i s’omple de canyissars i canals, abans de desembocar a la mar.
Descripció general: les fonts Ufanes constitueixen el fenomen hidrològic més singular de l’illa de Mallorca. Es tracta d’una font amb surgències intermitents que brollen de manera difusa, molt potent i sobtada, després de l’acumulació de pluja suficient en el massís del Puig Tomir i els seus voltants.
Superfície: 50,19 hectàrees (terrestres).
Situació: es troben situades al nord de Mallorca, en el terme municipal de Campanet, a la finca de Gabellí Petit.
Equipaments:
Centre d’Informació del Paratge natural de la Serra de Tramuntana (Ca s’Amitger), carretera Lluc-Pollença, s/n, Lluc (Escorca). Telèfon: 971 51 70 83 / 971 51 70 70. Horari: Dilluns a diumenge, de 9:00 a 16:30 h.
Oficina d’Ibanat: C/ del Gremi de Corredors, 10, 1r. Polígon de Son Rossinyol, 07009 Palma. Telèfon 971 17 76 39. Fax 971 17 66 15.
Itineraris: la finca de Gabellí Petit es pot visitar qualsevol dia de l’any entre les 10 i les 17 h. Per arribar a ses fonts des de la barrera d’entrada es tarda uns 20 minuts.
És possible realitzar els itineraris autoguiats següents :
*Itinerari de ses fonts Ufanes.
*Itinerari des torrent de Biniatró.
QUÈ VEURE
L’alzinar és la comunitat forestal més desenvolupada que trobam al Monument natural. Les alzines (Quercus ilex), amb capçades frondoses que limiten l’entrada de la llum, configuren un bosc ombrívol i humit, amb un sotabosc de mates (Pistacia lentiscus), arboceres (Arbutus unedo) i pa porcí (Cyclamen balearicum) com a principals espècies vegetals.Les clarianes que s’han obert al llarg del temps han permès el pas de la llum, la qual cosa ha afavorit el creixement dels pins (Pinus halepensis). Dins l’alzinar trobam barraques de carboners i sitges, testimonis de l’aprofitament intens que va experimentar aquest bosc en el passat per a la producció de carbó.Les restes d’un talaiot dins l’alzinar confirmen la presència humana prehistòrica en aquest indret. Actualment tan sols es conserva la portada. La funció dels talaiots no és del tot clara: mentre que alguns historiadors pensen que es tractava de llocs per habitar, altres opinen que eren llocs de reunió, o bé llocs de caràcter social i ritual relacionats amb la possessió de la terra.Les terres planeres de la finca de Gabellí Petit estan dedicades al cultiu del garrover (Ceratonia siliqua), un arbre típic del conreu de secà a Mallorca que no ha de menester gaire atencions.La diversitat d’ambients a la finca de Gabellí permet que hi visqui una fauna molt variada. Entre els mamífers destaca la cabra orada (Capra hircus), el mart (Martes martes), la geneta (Genetta genetta) i el mostel (Mustela nivalis).Són abundants les aus com el tudó (Columba palumbus), el tord (Turdus philomelos), el rupit (Erithacus rubecula), el reietó cellablanc (Regulus ignicapilla), el ferrerico blau (Parus caeruleus), el pinsà (Fringilla coelebs) i el verderol (Carduelis chloris). Sobrevolant la zona, podrem veure o escoltar el xoriguer (Falco tinnunculus), el falcó comú (Falco peregrinus), l’esparver (Accipiter nisus) i l’estornell (Sturnus vulgaris).
QUÈ S’HI POT FER?
Usos i activitats permeses:
*La contemplació del seu aflorament.
*Les activitats de manteniment, conservació i regeneració del paisatge i dels recursos naturals que no comportin obres ni moviments de terra o pedres.
*Tots aquells que siguin compatibles amb les finalitats de protecció de l’espai natural, com ara les tasques agrícoles de caràcter tradicional, el pasturatge o la recol·lecció.
Usos i activitats que requereixen autorització escrita:
*Els projectes d’investigació que comportin dur a terme treballs de camp.
*La recol·lecció de mostres si formen part d’un estudi o investigació autoritzat.
*La captació i l’aprofitament de recursos subterranis de la unitat hidrogeològica de les fonts Ufanes.
Usos i activitats prohibides:
*La col·locació de senyals.
*L’acampada.
*El canvi de classificació del sòl.